Kipfeiten | hygiëne

Net als alle voedingsmiddelen kan ook kip micro-organismen bevatten die ziektes kunnen veroorzaken. Bacteriën, virussen, parasieten en schimmels zitten in het milieu. Ze komen voor op tal van plaatsen, producten en voedingsmiddelen zonder dat we ze direct zien. Ook op rauwe kip, in de keuken en op je handen.

bewaar kip koel!
Bacteriën zitten dus in de keuken, aan je handen en op kip. Ze vermenig-
vuldigen zich in een warme en vochtige omgeving. Geef ze minder kans door kip altijd gekoeld te bewaren. Vanaf de winkel in een koeltas en thuis in de koelkast. Leg kip na aankomst thuis direct onder in de koelkast op de koudste plek. De koelkasttemperatuur moet niet hoger zijn dan 4 °C. Bewaar verse kip niet langer dan 3 dagen na de aankoopdag. Houd kip gescheiden van ander rauw of bereid vlees. Bewaar diepvrieskip altijd bij -18 °C.

Als je zorgvuldig en hygiënisch met kip om wilt gaan, houd je ook de volgende punten in de gaten:

  • Koop kip zo vers mogelijk en let op de datum van de verpakking en dat  de houdbaarheidsdatum niet verstreken is.
  • Koop kip in een onbeschadigde verpakking, dan kan er geen vocht op andere boodschappen in je tas terechtkomen.
    De houdbaarheidsdatum is trouwens alleen gegarandeerd bij een onbeschadigde verpakking.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep als je in de keuken met verse producten zoals kip werkt.
    Dat voorkomt het verplaatsen van bacteriën van de ene naar de andere plek (kruisbesmetting).
  • Gebruik voor verschillende handelingen niet dezelfde keukenspullen en maak ze direct schoon.
    Leg gare kip niet op een plank waar eerder rauwe kip op heeft gelegen.
  • Ontdooi kip een dag van tevoren in de koelkast. Leg kip niet in warm water, op de verwarming of in de zon om snel te ontdooien. Zet de kip zo in de koelkast dat het niet kan lekken op andere etenswaren. Vang het ontdooivocht op en gooi het weg! Kleine stukken kip kun je goed in de magnetron ontdooien. Gebruik kip die je in de magnetron ontdooid hebt nog op dezelfde dag.
  • Maak ook de koelkast regelmatig goed schoon. In een schone, koele koelkast blijven verse producten langer goed.
  • Zorg dat kip altijd goed gaar is na bereiding. Kijk voor bereidingstijd en temperaturen bij bereiding.
    Controleer of de kip gaar is door erin te prikken. Helder vleessap is gare kip.
  • Bereide, gare kip kan bewaard worden in de koelkast, maar niet langer dan drie dagen. In de diepvries bij -18 °C twee tot drie maanden.  
  • Gaar 'dikke' kipdelen altijd voor als er wordt gebarbecued, dan wordt voorkomen dat de buitenkant al bruin en de binnenzijde niet gaar is.