Kipfeiten | kip en voeding

Het Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl heeft onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld voor gezonde voeding. Gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad (2015) is er een nieuwe Schijf van Vijf gemaakt waar vijf groepen voedingsmiddelen centraal staan:

  1. brood, graanproducten en aardappelen
  2. dranken
  3. groente en fruit
  4. smeer- en bereidingsvetten
  5. zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei

Volgens de schijf van vijf kies je dagelijks zo gevarieerd mogelijk uit alle voedselgroepen. Zo krijg je alle stoffen binnen die belangrijk zijn voor je lichaam. Kies je voor vlees, kies dan vooral onbewerkt vlees zoals kipfilet, kipdrumstick en kalkoenfilet.

Naast de schijf van vijf heeft het Voedingscentrum ook vijf vuistregels voor een gezonde levensstijl:
1. eet gevarieerd
2. eet niet te veel en beweeg voldoende
3. eet minder verzadigd vet
4. eet veel groente, fruit en brood
5. ga veilig met voedsel om

voedingsstoffen in kip
Kip en kipvleeswaren zitten vol waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam heeft ze in bepaalde hoeveelheden écht nodig. Elke voedingsstof heeft zo zijn eigen functie.

eiwitten
nodig voor de opbouw en onderhoud van spieren, botten en bloed.
vetten
brandstof voor het lichaam. Leveren essentiële vetzuren, maar ook vitamine A, D en E. Daarnaast zijn vetten de bouwstenen van een cel en zorgen ze voor isolatie voor de cel. Een voorbeeld is cholesterol, dat belangrijk is voor de celwand. Vetten zorgen ook voor de smaak aan eten. In voedsel zitten verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Er zijn ook nog transvetten. Deze zijn ongezond en zitten verborgen in koek, gebak, hartige snacks en bijvoorbeeld patates frites gebakken in hard vet. Er bestaat een regel: hoe zachter het vet, hoe beter! (bij kamertemperatuur).
koolhydraten
energie voor het lichaam en de brandstof voor de hersenen.
vitamines en mineralen
zijn nodig voor het optimaal functioneren van het lichaam. Sommige zijn belangrijk om bepaalde ziekten te voorkomen.