Kipfeiten | bereiding

bakken
Kip bak je door deze in een open pan op een hoge stand goudbruin en volledig gaar te laten worden. Gebruik een beetje boter of olie of een mengsel daarvan en verwarm dit. In een pan met anti-aanbaklaag is minder vet nodig. Bak de kip aan beide kanten aan en zet het vuur op een lagere temperatuur. Schuif de kip voortdurend over de bodem van de pan en keer het vlees regelmatig. Gebruik een spatel of vleestang. Met een vork prik je gaatjes in de kip waardoor vochtverlies optreedt.

tip
Blus de bakboter van de kip met water, wijn of bouillon voor een goede jus.

roerbakken
Wil je stukjes kipfilet roerbakken, dan gebruik je een diepe pan of wok, een klein beetje olie en bij voorkeur een heel hoog vuur. Voor het roerbakken is de zogenaamde wokbrander ideaal. Dit is een gasvlam die heel hoog gezet kan worden. Roerbak de kip voortdurend om.
Zo wordt de kip snel bruin en gaar zonder aan te branden. 

tip
Dep ontdooide kip eerst droog met keukenpapier. Kruid het, maar zout het niet. Zout onttrekt vocht aan kip, die kan dan niet goed dichtschroeien en krijgt geen goudbruine kleur. 

braden
Grotere kipdelen zijn erg geschikt om te braden. Braden is het laten garen van de kip op een matig vuur. Eerst bak je de kip goed aan in boter of olie. Voeg daarna wat vocht toe (water, wijn of bouillon) en laat de kip langzaam verder garen in een dichte of gedeeltelijk gesloten pan of in de oven. Braden kan ook in een braadzak. Zo’n zak is gemaakt van hittebestendig kunststof en kan een oventemperatuur van 220 °C verdragen. Voor de bereiding is geen vet nodig. Veel supermarkten, slagers en poeliers verkopen grote kipdelen of een hele kip die al in een braadzak verpakt is. Je hoeft dan alleen de gebruiksaanwijzing op de verpakking te volgen. 

tip
Zelf kip in een braadzak bereiden? Kruid de kip aan binnen- en buitenkant en leg de kip in de braadzak. Sluit die goed af met de bijgevoegde strips. Prik gaatjes in de bovenkant van de zak, dan barst hij niet in de oven. Leg de braadzak met kip in de oven op een rooster. Ga uit van 8 minuten bereidingstijd per centimeter doorsnede. Ook kan een kerntemperatuurmeter worden gebruikt, voor kip bij voorkeur hoger dan 75 °C.

stoven en smoren
Om kip te stoven, bak je de kip eerst aan. Even laten braden op een lage stand. Daarna gaar je de kip in een gesloten (braad)pan in bijvoorbeeld bouillon, wijn, cider of bier met kruiden.

tip
Haal de kip een half uurtje van te voren uit de koelkast en laat de kip op temperatuur komen.

oven
De oven wordt bij verschillende bereidingstechnieken gebruikt: bij het bereiden in de braadzak, maar ook bij het braden van grote stukken kip, zoals rollade, poten of een hele kip. Bedruip de kip regelmatig met het braadvocht zodat het niet uitdroogt. De oven kan ook worden gebruikt om kip te gratineren, roosteren of grillen.

tip
Met een kernthermometer kun je het vlees nauwkeurig braden op een vaste temperatuur. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van het product.

gratineren
Als je kip gratineert, bestrooi je het met kaas en/of paneermeel en zet je het onder een heel hete hittebron (de oven op de grillstand of boven de 200 °C ) om de bovenkant mooi bruin te laten worden. Gebruik je kaas, dan smelt die over het gerecht heen.

tip
Kijk heel regelmatig of de bovenkant al bruin is. Door de grote hitte gaat gratineren heel snel!

grillen of roosteren
Met roosteren of grillen laat je de kip bruin en gaar worden onder of op een grill, in een grillpan of op de barbecue. Zonder het gebruik van veel extra boter of olie. Leg het vlees op of tussen de grill. Ligt de kip op een rooster, smeer dat dan wel in met een beetje olie zodat de kip niet vastplakt. Keer het vlees vooral niet te snel. 

tip
Zorg dat kip altijd helemaal gaar gegeten wordt. Wat dikkere stukken als kippenpoten kunnen het beste worden voorgegaard in bouillon. Reken ca. 15 minuten kooktijd voor drumsticks en 30-40 minuten voor grote delen zoals kippenpoten. Laat ze daarna goed uitlekken in een vergiet en dep ze droog vóór het grillen!

barbecueën
Barbecueën doe je over het algemeen buiten. Bij het barbecueën grill of rooster je de kip boven een ‘open’ vuur, meestal op een rooster. Vaak worden daar gloeiende houtskooltjes of briketten voor gebruikt. Maar er zijn ook keramische en elektrische barbecues en barbecues op gas.
De barbecue moet goed voorverwarmd worden. De kooltjes moeten gloeien, niet branden. Keer de kip niet te vlug als je het op de barbecue legt. In eerste instantie plakt het vast aan het rooster, maar het laat vanzelf los als het is dichtgeschroeid. Ook kan een beetje olie op het rooster handig zijn om het ‘vastplakken’ te voorkomen. 

tip
Laat kip die nog niet wordt gebruikt op een koele plaats staan. Op deze manier krijgen bacteriën geen kans zich te vermenigvuldigen.

frituren
Bij frituren gebruik je een grote pan met hete olie of vet (temperatuur van 150˚- 190˚C) of een frituurpan, waarin je kipsnacks kunt bakken. 

tip
Producten als kipkroketten, bitterballen en kipnuggets zijn ideaal om te frituren. Laat het gefrituurde product na bereiding goed uitlekken op keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen.