recept | Feestelijk gevulde kalkoen

Recept van Feestelijk gevulde kalkoen

Deel het recept voor Feestelijk gevulde kalkoen met een vriend(in).


  • *De gegevens die u invult zullen niet door ons worden bewaard of gebruikt.

Feestelijk gevulde kalkoen

Een echte klassieker voor de feestdagen: een bourgondisch gevulde kalkoen.

Beoordeling

nodig

hapjespan, keukenmachine, cocktailprikkers, oven op 200 °C, ovenschaal, vleesthermometer, aluminiumfolie

bereiding

Haal de kalkoen ruim voor de bereiding (ca. 45 min.) uit de koelkast.
En verwarm de oven voor op 200 °C

Maak de vulling:
Fruit voor de vulling de ui, knoflook en de paddenstoelen.
Voeg het kipgehakt en de Parmaham toe.
Bak dit rul en net gaar en draai het vuur uit.
Maal het brood in de keukenmachine en meng dit door het gehakt.
Voeg ook de salie, de boter en het losgeklopte ei toe.
Maak op smaak met peper en zout.

Bestrijk de kalkoen in met de zachte boter en kruid met peper en zout.
Vul de kalkoen met de vulling en steek dicht met cocktailprikkers
Doe de overige boter in de ovenschaal en leg hier de kalkoen op.
Prik de vleesthermometer in een dik gedeelte van de bout.
(Pas wel op dat deze geen bot raakt, want dan klopt de aangeduide temperatuur niet meer.)
Pak de borst in met het vetspek en dek de kalkoen af met aluminiumfolie.
Leg dit er losjes omheen, niet strak ingepakt, want dan gaat de kalkoen stoven.
Zet de kalkoen in de voorverwarmde oven gedurende 150 minuten.
Laat de vleesthermometer tot ± 74 °C komen.
Draai de temperatuur na 60 minuten terug naar 175 °C.
Bedruip tussendoor de kalkoen regelmatig met wat braadvocht.
Verwijder na 60 minuten zowel het aluminiumfolie als het vetspek.
Als de kalkoen goudbruin en gaar is moet deze nog 15 minuten rusten in aluminiumfolie.

de saus:
Fruit de ui, de knoflook en de paddenstoelen in een beetje olijfolie.
Blus af met de Madeira en voeg al roerende de fond, de room en de tijm toe.
Laat het geheel ca. 10 minuten inkoken, zodat een mooie gebonden saus ontstaat.
Maak de saus op smaak af met zout en peper.
Serveer de kalkoen met de saus.

lekker met:

pommes duchesse en Parijse worteltjes.

Waardeer dit recept

Deel dit recept

Nieuwsbrief

De lekkerste recepten, tips en inspiratie. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

* Verplichte velden