Een ruim aanbod

Een ruim aanbod

 

Kip staat niet voor niets al jaren bekend als ‘het meest veelzijdige stukje vlees’. Bakken, in de oven, op de barbeque, in een salade: met een ruim aanbod aan kip kan je alle kanten op! Een hele kip is goed te bereiden in de oven of op de barbeque. Het is heerlijk om de kip te vullen onder het vel of in de buikholte, om een explosie van smaken te creëren. Het heeft wel even tijd nodig om goed gaar te worden. In Nederland gebruiken we echter meestal niet de hele kip, maar bepaalde delen ervan. Hieronder kunt u daar meer informatie over vinden. Benieuwd naar hoe andere mensen in Nederland hun favoriete delen van de kip bereiden? Neem dan gerust een kijkje op Hoe Kipt Nederland. Op Kip In Nederland is ook interessante informatie te vinden over bijvoorbeeld waar bepaalde delen van de kip vandaan komen.

 

Klik op de diverse delen van de kip om hier meer informatie over te krijgen.

Kippenveren

Veren worden verwerkt tot veermeel. Daarin zitten eitwitten die geschikt zijn voor dierlijke consumptie. Als je aan een hondenkoekje ruikt, zijn dat voornamelijk veren die je ruikt. Veermeel wordt ook gebruikt als meststof voor de landbouw.

Kop

De kop van een kip is een echt slachtbijproduct. Omdat voor ieder bijproduct dat niet voor menselijke consumptie geschikt is een andere bestemming wordt gevonden, maken we van deze bijproducten voornamelijk pluimveemeel voor bijvoorbeeld diervoeder. De vetten en eiwitten zijn uiterst geschikt in huisdiervoer, omdat het goede energie en bouwstoffen levert.

Bloed

Bloed van kippen bevat ook een heel hoog eiwitpercentage. Van bloed maken we bloedmeel. Bloedmeel is heel geschikt als ingrediënt voor huisdiervoer en sier- en sportvisvoer. Door het hoge stikstofgehalte is het ook zeer geschikt als bemesting voor bloemen en sierplanten.

Kippenpoot

In de volksmond ook wel de kippenbout genoemd, maar officieel spreken we alleen van een ‘bout’ als het rugstuk nog aan de poot vast zit. Meestal aangeboden met het vel er nog aan, in sommige gevallen is deze eraf gehaald. Kippenbouten zijn heerlijk uit de oven, bereidt in een ovenschaal of braadzak. Maar natuurlijk kunt u ze ook gewoon braden in de pan. Sommige mensen laten kippenpoten liggen omdat het vel meer calorieën bevat. Aan de andere kant levert het vet van het vel juist extra smaak en malsheid, een aanrader voor de fijnproever!

Drumstick

De drumstick is een onderdeel van de kippenpoot. Drumsticks zijn heerlijk om te marineren, aan te braden en na te garen op een laag vuur. Daarna lekker kluiven!

Kipkarbonade

Als de drumstick van een kippenbout wordt gesneden, blijft de kipkarbonade over. Vaak zit hier een stukje been aan en zit het vel nog om de karbonade. Dit zorgt voor een intense smaak. Even aanbraden in de pan en daarna op laag vuur verder garen.

Dijfilet

Nederlanders kiezen steeds vaker voor dijfilet. Dit is afkomstig van het bovenste deel van de kippenpoot en is iets donkerder vlees dan borstfilet. Regelmatig zeggen mensen dat ze dijfilet lekkerder vinden dan borstfilet, het is wat malser. Dijfilet is het lekkerst als u het bakt in een koekenpan en daarna op laag vuur laat nagaren.

Kipkarkas

Dit ziet u niet zo snel in de winkels, maar als u een hele kip verwerkt zult u een karkas overhouden. Van een karkas kunt u een heerlijke bouillon trekken, die vervolgens in vele gerechten te gebruiken is.

Borstfilet

Het meest bekende en meest gegeten stukje kip in Nederland. Zoals de naam al zegt komen deze filets van de borst van de kip. Verkrijgbaar als hele filets, maar bijvoorbeeld ook al voorgesneden in blokjes of reepjes. Borstfilet is het lekkerst als u het om en om bakt in een koekenpan en daarna op laag vuur, met een deksel op de pan, laat nagaren.
Heerlijk voor in roerbakschotels, maar ook als braadlapje of op de barbeque!

Kipschnitzel

In principe is een kipschnitzel een gepaneerde filet. Kant-en-klaar te koop, maar ook heerlijk om zelf te maken. De smaak van de paneer is te varieren of probeer eens een kipkrokantje, met cornflakes aan de buitenkant. Kipschnitzels zijn relatief snel gaar, maar ook bij deze producten moet u dit goed controleren.

Kippenhaasje

Een ander woord voor het kippenhaasje is binnenfilet. Deze naam verraadt het al: dit stukje vlees vinden we aan de binnenkant van een borstfilet. De bereiding is dan ook gelijk aan die van borstfilet, behalve dat het sneller gaar is omdat het een kleiner stuk vlees is. Om en om bakken in de koekenpan en daarna op laag vuur, met de deksel op de pan, laten nagaren.

Organen

Ook de organen van de kip krijgen een goede bestemming. In de supermarkt kan je bijvoorbeeld kippenlevertjes en -hartjes vinden. Gebakken kippenlevertjes zijn heerlijk in een salade!

Kippenvleugel

Een kippenvleugel bestaat uit drie delen: de primewing, midwing en het vleugelpuntje. In Nederland zien we vaak alleen de eerste twee delen van de vleugel in de winkel, het vleugelpuntje is vaak verwijderd. In andere landen is dit juist een delicatesse. Kippenvleugels staan bekend als het perfecte eten om op te kluiven. Gemarineerd en daarna gegaard in de pan, oven, frituur of op de barbeque. 

Gerookte kip

Door kippenvlees in zogenaamde rookkamers te plaatsen krijgen kipfilets de bijzondere smaak van de rook waar zij in hangen. Gerookte kip is gaar en kunt u dus zo uit de verpakking eten zonder verdere bereiding. Heerlijk in salades.