< terug

BBQ cola kip

ingredienten

    personen - +
  • ico

    Hoofdgerecht

  • 105 min
  • 1.5 kg kip
  • 33 cl blikje cola
  • 250 ml barbecue saus
  • 1 kg bardappelen in grove stukken
  • verse peterselie ter garnering
  • olijfolie
Voor de BBQ rub:
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 1 eetlepel donkerbruin basterdsuiker
  • 1 eetlepel paprikapoeder mild
  • 0.5 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
Voeg toe aan mijn boodschappenlijstje

Extra benodigdheden:
1. Barbecue of oven
2. Aluminiumfolie

Bereiding:
1. Meng in een kom de ingrediënten voor de BBQ rub door elkaar.
2. Minimaal 6 uur voor je de kip op de BBQ legt: Besmeer de kip met de BBQ rub. Niet alleen de buitenkant, maar ook onder het vel en de binnenkant van de kip. Dek de kip hierna af met huishoudfolie en zet weg in de koelkast.
3. Giet de helft van de cola in een pannetje. Doe de barbecuesaus erbij en verwarm dit tegen de kook aan. Roer goed door zodat het goed gemengd is. Laat de saus een beetje inkoken zodat het dikker wordt. Laat de saus hierna staan.
4. Kook de aardappelen 8-10 minuten voor.
5. Verwarm de barbecue (temperatuur 130 tot 150 graden). Vet een ovenschaal of lekbak in.
6. Verwarm in een pannetje de overige cola dat nog in het blikje zit. Giet de warme cola hierna in het blikje, of gebruik een chickensitter.
7. Zet de kip op het (halfvolle) bikje cola of de chickensitter. Zet de kip met het blikje cola in de ovenschaal of lekbak en verdeel de aardappelen hieromheen. Breng de aardappelen op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Bestrijk de kip met de bbq/colasaus.
8. Zet de kip in de barbecue, gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter (kerntemperatuur 75 graden). Zonder temperatuurmeter duurt het 60 tot 75 minuten voor de kip gaar is.
9. Bestrijk de kip tussendoor nog 2x met het bbq/colasausje. Het is niet erg als hierdoor saus op de aardappels komt.
10. Haal de gare kip van het blikje cola af en pak het in aluminiumfolie. Laat de kip nog 15 minuten rusten voor je het aansnijdt.
11. Garneer de kip en aardappeltjes met fijngesneden verse peterselie. Serveer de kip en gebakken aardappels met de overige bbq/colasaus erbij.

2+
Print dit recept

Tips!