< terug

Eendenborst met linzen en rode wijnsaus met sinaasappel

ingredienten

  personen - +
 • ico

  Hoofdgerecht

  ico

  Vleesgerecht

 • 45 min
 • 2 eendenborst canette filets
 • 200 gram groene linzen
 • 1 liter kippenbouillon
 • Zeezout
 • Olijfolie
 • 5 banaansjalotjes
 • 2 dl. rode wijn
 • ¾ kop suiker
 • Tijm
 • 1 sinaasappel
 • 2 teentjes knoflook
Voeg toe aan mijn boodschappenlijstje

Bereidingswijze van de eendenborst met linzen en rode wijnsaus met sinaasappel:

1. Was de linzen en laat ze goed uitlekken.
2. Verwijder de schil van 1 sjalotje en snijd deze fijn in stukken ter grootte van de linzen.
3. Pel één teentje knoflook en snijd deze ragfijn (of gebruik hiervoor een knoflookpers).
4. Zet vervolgens een steelpannetje op hoog vuur, voeg hier olijfolie aan toe. Voordat de olie heet is, voeg je het sjalotje met de knoflook aan het pannetje toe. Roer dit geheel kort door elkaar, zodat de smaken goed loskomen, maar laat het niet verkleuren.
5. Voeg vervolgens de gewassen linzen aan het pannetje toe en giet de kippenbouillon erbij in om het af te blussen. Roer even goed door elkaar en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het op een laag vuur en kan het in ongeveer 30 minuten mooi gaarkoken.
6. Snijd met een mes het vet van de zijkanten van de eendenborsten af. Het vet op de rug blijft zitten. Snijd het afgesneden vet in stukjes ter grootte van spekjes en bewaar deze voor later.
7. Snijd het vet in de rug van de eendenborst ruitsgewijs in. Probeer het vlees hierbij niet in te snijden. Doe vervolgens wat grof zeezout over de eendenborst heen.
8. Zet een koekenpan op hoog vuur op en leg de eendenborst met de vetlaag naar beneden in de pan. Het vlees bakt in zijn eigen vet, waardoor olie of boter niet nodig zijn. Bak de filet aan beide kanten totdat er een mooie, bruine kleur is ontstaan. Leg de eendenborst vervolgens met de kant met het vet naar beneden in een ovenschaal. Stop de eendenborst in de oven en bak deze in ongeveer 12 minuten op 180 graden gaar.
9. In de pan die voor de eendenborst is gebruikt, kunnen nu de spekjes van de vetrand worden toegevoegd. Voeg wat grof zeezout aan de spekjes toe. Als deze krokant en rul zijn gebakken, giet je de olie af en hou je ze in een kommetje apart.
10. Verwijder de schil van de overige sjalotjes en snijd deze in halve maantjes. Zet een steelpan op middelhoog vuur, voeg hier wat olie aan toe en doe de gesneden sjalotjes erin. Snijd een teentje knoflook fijn. Voeg deze aan het steelpannetje met de sjalotjes toe en zet het vuur hoog. Blijf dit geheel met regelmaat doorroeren.
11. Om sinaasappel zeste te maken, snijd je langwerpige reepjes van de bovenste laag van de sinaasappelschil af. Snijd al het witte van de binnenkant van de schil af. De schil kan vervolgens fijn worden gesneden.
12. Zodra de sjalotjes glazig gebakken zijn, voeg je de suiker aan het steelpannetje toe. Zet het vuur laag en roer de suiker door het geheel.
Voeg de fijngesneden stukjes sinaasappel zeste aan het steelpannetje toe en pers vervolgens het sap van de sinaasappel boven het pannetje en een zeefje uit.
Voeg de rode wijn aan dit geheel toe. Roer alles goed door elkaar heen en voeg wat tijm, peper en zout toe. Zet het vuur weer hoog en breng het geheel aan de kook. Als het kookt, mag het vuur halfzacht worden gezet, zodat het door kan pruttelen.
13. Nadat de eendenborst uit de oven is gehaald, mag deze direct worden afgedekt met aluminiumfolie, zodat deze een paar minuten kan rusten.
14. Giet de linzen af wanneer deze gaar zijn en serveer ze op een bord. Snijd vervolgens de eendenborst in plakken en serveer deze op de linzen. Doe als laatste de rode wijnsaus over de eendenborst heen.

De eendenborst met linzen en rode wijnsaus met sinaasappel is nu klaar, eet smakelijk!

Benieuwd naar waar jouw geselecteerde deel van de kip vandaan komt? Neem dan gerust een kijkje op de website van Kip in Nederland.
Neem ook eens een kijkje op onze ‘Hoe Kipt Nederland‘ pagina. Hier zie je hoe andere Nederlanders hun favoriete gerecht met kip bereiden.

Print dit recept

Tips!